Här svarar vi på dina frågor kring medlemskapet. du kan självklart höra av dig om du har fler funderingar

Varför ska jag gå med?

Med ditt medlemskap bidrar du till att bevara och sprida vår kyrkas tradition, vårt Syrianska språks undervisning och fortlevnad, diakonutbildning, söndagsskola, teologistudier samt körverksamhet.
 
Pengaflöden
90 % av medlemsintäkterna går automatisk till den lokala församlingen och 10 % går till stiftet för administration och biskopskostnader. Hela processen hanteras av skatteverket på individnivå.

Hur mycket kostar det mig som medlem?
Det kostar 1 % av din beskattningsbara förvärvsinkomst efter grundavdrag. Se nedan för exempel över hur mycket det kostar per månad

Månadslön               Medlemsavgift per månad
10 000 SEK                           100 SEK
15 000 SEK                            150 SEK
20 000 SEK                           200 SEK
25 000 SEK                           250 SEK
30 000 SEK                           300 SEK
 

Hur blir jag medlem?
Du blir medlem genom att fylla i formuläret till höger eller fylla i en ansökan som finns hos din lokala församling. Den lämnas hos den lokala församlingen som sedan registrerar dig som medlem och detta rapporteras sen till Skatteverket via Stiftstyrelsen.

Vad händer om jag inte registrerar mig för kyrkoavgiften?
Det innebär att olika tjänster i kyrkan kommer att kosta för dig som person. På sikt kommer endast de som är registrerade för kyrkoavgift att räknas som fullvärdiga medlemmar och kunna sitta i exempelvis kyrkostyrelse osv.

Vad händer om jag byter församling?
Medlemskapet kommer då att flyttas över till den nya församlingen. Medlemskapet är per årsvis och flytten sker först vid nästa avstämning men du som medlem kommer inte behöva betala för några tjänster i kyrkan under den tiden.

Kan jag begära utträde?
Ja, då ska du vända dig till din lokala församling och begära utträde men medlemskapet på årsvis och det innebär att utträdet träder i kraft från året efter.

Kan jag gifta mig i en annan församling eller med en annan präst?
Ja, Så länge du är medlem i en församling i Stiftet så kan du göra det. Detta ska dock ske i samförstånd med din egen församling.

Kan jag döpa mina barn i en annan församling eller med en annan präst?
Ja, Så länge du är medlem i en församling i Stiftet så kan du göra det. Detta ska dock ske i samförstånd med din egen församling.

Vad händer om vi ska gifta oss men bara en av oss är medlem?
Ni kan gifta er kostnadsfritt om en av er är medlem i kyrkoavgiftssystemet.

Vad händer om vi vill döpa vårt barn men bara en av oss är medlem?
Ni kan döpa ert barn kostnadsfritt om en av er är medlem i kyrkoavgift systemet.

Blir jag fullvärdig medlem i kyrkan om jag är medlem i kyrkoskattesystemet?
Ja, och det bara dem som är medlemmar kan bli fullvärdiga medlemmar och påverka kyrkans arbete t.ex. bli vald till kyrkostyrelsen.

Så vad gäller?


Syrisk Ortodoxa Kyrkans Patriarkatets Ställföreträdarskap i Sverige har av regeringen beviljats tillstånd att ta in medlemsavgift via Skatteverket och deklarationen. Detta innebär att alla medlemmar har möjlighet att betala in sin medlemsavgift genom deklarationen.

Framöver ska för medlemmar i den Syrisk Ortodoxa Kyrkan endast kollekten och den frivilliga gåvan finnas kvar vid sidan om medlemsavgiften som betalas genom inkomstskatten.

Medlemsavgiften till kyrkan är 1 % av din beskattningsbara förvärvsinkomst efter grundavdrag.

Medlemsavgiften som betalas genom inkomstskatten ersätter den gamla familj eller individuella medlemskapet som den respektive medlemmen hade i sin lokala kyrka.